Pražená káva - Cibetková káva 50g
Cibetková káva - ochutnej nepoznané!
Ochutnejte praženou zrnkovou cibetkovou kávu z naší jednodruhové plantáže Arabica, která se nachází v horské oblasti nádherného ostrova Bali, kde je i sesbírán, kávový trus od volně žijících cibetek. Cibetková káva Arabica se vyznačuje svoji úžasnou jemnou a sladkokyselou chutí, její čokoládové aroma vás jistě okouzlí.
Kategorie: | 100% Arabica |
---|
Cibetková káva - ochutnej nepoznané!
Ochutnejte praženou zrnkovou cibetkovou kávu z naší jednodruhové plantáže Arabica, která se nachází v horské oblasti nádherného ostrova Bali, kde je i sesbírán, kávový trus od volně žijících cibetek. Cibetková káva Arabica se vyznačuje svoji úžasnou jemnou a sladkokyselou chutí, její čokoládové aroma vás jistě okouzlí.
A co to vůbec je cibetková káva?
Na to nám již odpoví paní Lenka Kyclová, jejíž rodina tuto kávu pěstuje přímo na ostrově Bali:
Luwak neboli do češtiny přeloženo cibetka je kunovitá šelma, která žije v horách převážně na Bali, Jávě a Sullawesi v Indonésii,kromě Indonésie se cibetka nachází i v jiných oblastech Asie jako jsou Filipiny a Malajsie.Tento malý tvoreček je noční živel, takže přes den ji nemáte moc příležitost spatřit. Tato lasička se živí především hmyzem, drobnými hlodavci a tropickým ovocem různého druhu. Zajímavé je, že si tato šelma oblíbila i sladké bobule kávovníků a ne jen tak ledajaké. Její mlsný jazýček vybírá ty nejuzrálejší červené třesně kávovníků,a to je i důvod,proč ty nejlepší zrna v běžné kávě již nenajdete,neboť si je už ,,ulovila,, cibetka!!! Ve skutečnosti si cibetka pochutnává pouze na slupkách, protože její trávicí ústrojí celé kávové zrno nestráví a naprosto neporušeně ho vyloučí ven. A právě to je základ pro výrobu vzácné kávy Kopi Luwak.
Dříve byla cibetka považována za cizopasníka na kávových plantážích a byla lovena pro údajné farmateutické účely.S bolavým sdcem musím říci,že ani dnes si cibetka nežije úplně volně v přírodě ,neboť nejednou se mi od našich farmářů a sběračů doneslo,že cibetky jsou v dnešní době loveny za účelem obživy místních pytláků.Je to velice smutné,že k tomuto dochází a takto vzácný tvor je zabíjen ,aby někomu uspokojil chuťové buňky.A i proto se cibetková káva neboli Kopi Luwak řadí mezi ty nejdražší a nevzácnější kávy světa,neboť divoce žijících cibetek každým rokem jen a jen ubývá!
Proč je tato káva lepší než ostatní kávy?
Kávové zrno totiž projde trávicím traktem cibetky a probíhá tzv. fermentace, to znamená, že každé jediné zrno se obohacuje o důležité trávící enzymy, které spolu s žaludečními šťávami cibetky nastartuji biochemicky proces, a tím pádem se proteiny rozpadají na aminokyseliny. Pravě tento proces zajistí pražené kávě ztrátu veškeré hořkosti a dodá jí naprosto jedinečnou chuť, která se nedá srovnat s žádnou jinou kávou. Cibetková káva se vyznačuje svou úžasně silnou vůni a chuti po karamelu, čokoládě a ovoci.Musím sama potvrdit,že tomu tak opravdu je.Jakmile jsem poprvé ochutnala cibetkovu kávu,kterou mi připravily přímo na maželově plantáži naši farmáři,byla jsem více jak příjemně překvapena.Nejsem zrovna fanoušek černé kávy,ale tato káva mě opravdu dostala.Už jen její aroma mě totálně odzbrojilo,tak silné aroma jsem snad jestě nikdy necítila a poté,co jsem ochutnala první doušek,jsem si kopi luwak opravdu zamilovala,její chuť po čokoládě byla neskutečná,musím se přiznat,že jsem v kavě ucítila i známky švestek a řikám vám kombinace čokolády a švestky v kávovém provedení byla nepopsatelná lahůdka.Od této doby,vždy,když jsme jeli s manželem na plantáž mě farmáři pravidelně připravovaly můj šálek cibetkové kávičky a já si jej vždy vychutnávala v překrásné přírodě v horách uprostřed našich plantáží,kde kávička chutnala ještě lépe,neboť jediné co jsem slyšela, byl zpěv ptáků.
Proč je cibetková káva nejdražší kávou světa?
Ne jen naši farmáři, ale i farmáři po celé Asii nebo tzv. sběrači tráví celé hodiny hledáním trusů cibetek po plantážích. Není to vůbec jednoduché, neboť cibetky tráví svůj čas v horách a skrývají se v hustých keřích. Tito sběrači musí každý den prohledávat každičký m2. Musí být v hledání velice důslední. Poté, co nashromáždí trusy cibetek s kávovými zrny, musí zrna očistit od trusu, následně dát pečlivě usušit. Následuje rozbití obalu kávových zrn tzv. oddělení zrn od jejich obalu, a pak opět proces pokračuje sušením už samostatných zrn. Vše je záležitost až několika dnů. Až po tomto zdlouhavém procesu jsou kávová zrna konečně připravena k pražení. Na pražení samozřejmě také hodně zaleží. Zrna nesmí být upražená moc, protože káva by mohla ztratit svou specifickou vůni a chuť.
Vím, že spousta lidí si může myslet, že když si koupí cibetkovou kávu, podporuji tím jen tyranii cibetek. Mohou být totiž přesvědčeni, že cibetky jsou zavřené v kleci a farmáři jim jen dávají do klecí kávová zrna. Ano, bohužel jsou i takové chovné farmy v Indonésii. To ovšem není náš případ. Jako milovník zvířat bych nikdy nedopustila a nikdy bych neprodávala kávu, u které by její cena byla vykoupena týráním zvířat. Ujišťuji vás, že naše cibetková káva je od WILD LUWAK neboli volně žijících cibetek v horských pralesích ostrova Bali.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.